Europees Kampioenschap Enduro in Hellendoorn

Europees Kamioenschap Enduro in Hellendoorn

In het weekend van 30 sept – 2 oktober organiseert de M.C.N.H. de finale wedstrijd van het Europees Kampioenschap Enduro. Dit is voor het eerst in het 65-jarig bestaan van de club dat er een Europese wedstrijd wordt georganiseerd. Natuurlijk is de M.C.N.H. geen onbekende speler in het Enduro wereldje. De Heuvelrit, de jaarlijkse endurowedstrijd meetellend voor het NK, is al 53 jaar (één van) de mooiste enduro wedstrijd in Nederland. Vandaar dat het nu tijd wordt om ook de buitenlandse rijders kennis te laten maken met de Hellendoornse bossen, de zandkuil en de uitgestrekte maislanden.

De organisatie van een EK-wedstrijd
Het is vrij uniek dat er internationale endurowedstrijden in Nederland plaatsvinden. Na 2x een internationale Zesdaagse (in 1984 en 1993) en 2x eerder een EK enduro is het nu de eer aan de M.C.N.H. om een internationale endurowedstrijd te organiseren, in het kader van het 65-jarig jubileum van de club.

De organisatie van zo’n EK finale vergt een goede voorbereiding waarmee een klein comité binnen de enduro-commissie van de M.C.N.H. al wel een jaar mee bezig is. De vergunningaanvraag ligt bij de gemeente, het draaiboek is klaar, er wordt al druk overleg gevoerd met de diverse grondeigenaren en de startlocatie is inmiddels bekend.

Manege ’t Oale Spoor, centrale locatie
De start en finish vindt plaats bij de Manege ’t Oale Spoor, een pracht locatie onderaan de Hellendoornse berg met genoeg ruimte om alle bijkomende zaken te huisvesten zoals de vele officials, de (inter)nationale pers en de MCNH organisatie. Er worden zo’n 150 buitenlandse rijders verwacht die voor het Europees Kampioenschap gaan en daarnaast zullen er ruim 300 Nederlandse enduro rijders aan de start verschijnen. Naast het Europees Kampioenschap telt deze wedstrijd ook mee voor het Nederlands Kampioenschap enduro.

Paddock, Start & finish and Time control:
Manege ‘t Oale Spoor
Pastoor Rientjesstraat 85
7447 GG Hellendoorn

Beursplein en expositie
In de manege wordt een overdekt beursplein ingericht waar de sponsoren van het evenement zich kunnen presenteren en diverse merken zullen er hun 22 modellen tonen en uiteraard zal de after market niet ontbreken. Aanvullend op het beursplein wordt een expositie over de historie van de enduro ingericht. Met unieke historische enduro motoren en historische foto’s van alle enduro TOP-rijders van de M.C.N.H. zoals wereld kampioen Henk Poorte en Jan Tijhuis. Ook wordt er aandacht geschonken aan het 65-jarig bestaan van de M.C.N.H.

Donderdagavond proloog op de Hofmansweide
Om de sport dichterbij het publiek te brengen, heeft de M.C.N.H. ervoor gekozen om een echte proloog te organiseren. Donderdagavond 30 september begint de EK-wedstrijd met een extreme crossproef op de Hofmansweide in het centrum van Hellendoorn, wat een echt spektakel belooft te worden met diverse obstakels en hindernissen in het donker bij kunstlicht.

De route: de West lus met de Dauwpop en de Zandkuil proef
De route is verdeeld in een West en een Oost lus, met als centrale punt Manege ’t Oale Spoor, waar de rijders telkens terugkomen voor de tijdcontrole. De route begint met de West lus door de bossen van de Hellendoornse berg met daarin twee roemruchte enduro proeven. Als eerste de Dauwpop-proef die start bij het crosscircuit de Koetree en van daaruit richting het Dauwpopterrein gaat met het kleine zandgat met de beruchte ‘Steile wand’. Een proef die door de lengte, de lange paden met de diepe knipgaten en de ‘Steile wand’, het uiterste vergt van de conditie van de rijders.

De Zandkuilproef zit dit jaar vlak voor tijdcontrole 1. Het is de bekende klassieker rond het grote zandgat, ‘De Zandkoele’. Heel veel knippen en wortels maken dit tot een stevige enduroproef waar het altijd goed opletten is, een schuiver is zo gemaakt en de bomen staan altijd (te) dichtbij.

De Oost lus met de Bennink extreme proef en de Veerkamp cross proef
Nadat de rijders bij de tijdcontrole even op adem kunnen komen, gaan ze weer van start voor deel 2 van de route. De oost lus voert over de maislanden en het platteland rondom Hellendoorn met daarin twee enduro proeven die het uiterste vergen van de stuurmanskunst van de rijders: de Bennink extreme proef en de Veerkamp crossproef. De Bennink extreme proef voert door het bos aan de Overwaterweg; een uitdagende proef met flink wat houtwerk om tussendoor te manoeuvreren.

De Veerkamp proef is een crossproef met o.a. mooie singletracks tussen het hout wat een goede concentratie en scherp stuurwerk vergt van de rijders.

Wat is enduro?
Enduro is een individuele strijd tegen de klok, het is knokken tegen jezelf en je motor heel houden. De wedstrijd gaat over verharde en onverharde wegen, over maïslanden, door de modder en door de bossen; via een route van zo’n 80 km die 2 of 3 keer wordt afgelegd. Onderweg worden een aantal crossproeven afgelegd, die vragen om pure snelheid en behendigheid en die zo snel mogelijk moeten worden afgelegd. De enduromotor moet aan de wettelijke regels voldoen omdat de wedstrijd ook deels over de openbare weg gaat. Er wordt per dag in totaal een afstand van zo’n 160-240 kilometer afgelegd, met onderweg een aantal cross- en enduroproeven.

Het programma

Doorlopend: Beursplein
Bij Manege Expositie ‘65 jaar M.C.N.H.’
’t Oale Spoor Expositie ‘enduro historie’

Donderdag 30 september
Overdag: Technische keuring van de enduromotoren bij manege ’t Oale Spoor. Publiek is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Na de keuring worden de motoren geparkeerd in het Parc Fermé bij de manege en mogen de rijders geen aanpassingen meer doen aan hun machines.
Avond: Proloog in de vorm van een extreme proef op de Hofmansweide in het centrum van Hellendoorn

Vrijdag 1 oktober
Wedstrijddag 1: Start vanaf 8.30 uur en vanaf 14.00 uur worden de eerste rijders weer terugverwacht bij de manege waar ze na de préfinish nog een kwartier de tijd krijgen om aan hun motor te sleutelen voordat ze definitief finishen en de motor weer in het parc fermé parkeren.
Avond: Reünie avond voor zesdaagse rijders. Deze reünie is alleen voor genodigden.

Zaterdag 2 oktober
Wedstrijddag 2: Op zaterdag wordt hetzelfde tijdschema gehanteerd als op vrijdag.
Avond: Feestavond met Live muziek. Huldiging van de EK-kampioenen, de NK-kampioenen en de uitreiking van de dagprijzen.

Covid-19
De M.C.N.H. gaat er vol voor om ervoor te zorgen dat er een geweldige finale wedstrijd van het EK-enduro wordt verreden in Hellendoorn. Maar dit alles is natuurlijk onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom Covid-19. We zijn optimistisch dat de ontwikkelingen snel de goede kant op zullen gaan en dat er aan het einde van de zomer weer evenementen mogelijk zijn. We maken ons dan ook op voor een hele mooie 54-ste Heuvelrit die meetelt voor het EK Enduro. Echter wanneer het tegen zit en we tóch geen wedstrijd mogen organiseren, dan zit er helaas niets anders op dan de wedstrijd niet door te laten gaan. We gaan dan weer in overleg met de KNMV en de FIM om de mogelijkheden voor een EK-wedstrijd in 2022 te onderzoeken.

error: Alert: DIT MAG NIET !!