Enduro 2019: dit moet je weten

Zo vlak voor het nieuwe seizoen zetten we even wat belangrijke informatie over enduro voor je op een rij…

Het ONK Enduro start zaterdag 9 maart in Holten (en telt ook mee voor het Belgisch Kampioenschap). Dan gaan we verder vanaf 05-10 in Hellendoorn, 12-10 Bergeijk, 19-10 Vorden, 26-10 Harfsen en 02-11 Zelhem. De ONK-competitie wordt afgesloten met de tweedaagse Kampioensrit op 29 en 30 november in Enter.

Verder rijden alleen de Intersklassen (E1-E2-E3 en EV40) twee tellende wedstrijden voor het ONK in België t.w. Saint Hubert (02-06) en Walcourt (22-09). Dat kan o.b.v. hun KNMV endurolicentie. Sporters met een KNMV-endurolicentie (anders dan een van de Intersklassen) kunnen zich ook inschrijven voor het BK Enduro via het digitale inschrijfsysteem van de Belgische bond. Hun KNMV-endurolicentie moet dan wel tenminste Euro-B uitbreiding hebben of men neemt deel met een Belgische dagstartlicentie. De uitslag telt alleen mee in de dagstand voor het BK.

Voor de ISDE in Portimão, Portugal is heel wat Nederlandse animo! De internationale zesdaagse is van 11 t/m 16 november. Vooraanmelden kan nog tot en met 10 maart.

Licentie / KNMV-app
Sinds dit jaar is er geen fysieke licentiepas meer. Je ledenpas en sportlicentie(s) staan in een app op je telefoon. Ga naar de appstore en download de KNMV-app.

Na het inloggen zie je automatisch je ledenpas/sportlicentie(s) staan.

Barcode- en helmstickers Holten
Technisch officials maken het altijd mogelijk om vooraf de barcodesticker en helmsticker te regelen. Kijk hier op de KNMV-website voor de data en de tijden, als ook de informatieflyer om vooraf een barcodesticker aan te vragen.

Enduroreglement
Het enduroreglement 2019 is op 12 -02 jl. door het KNMV-bestuur goedgekeurd en vind je hier.

Opvallende wijzigingen in het reglement zijn:
– De Commissie OET bestaat niet meer, er wordt nu verwezen naar het KNMV Bondsbureau.
– Deelname in de 40+ of 50+ klasse kan vanaf de dag waarop je deze leeftijd bereikt (tussentijdse klassenwisseling is dus mogelijk).
– Rijnummer op het shirt moet corresponderen met het rijnummer op de motor (anders tijdstraf 1 minuut).
– Elektrische gashandels zijn verboden.
– Schachthoogte schoeisel minimaal 30 cm.
– Dragen van een bodyprotector is verplicht, bij voorkeur met goedkeuringslabel EN 1621-2/3.
– Nieuwe benaming geluidsreglement: KNMV Geluidreglement Noppensport.

Inschrijven
Organisatoren zijn erg druk (ook daar is men van vrijwilligers afhankelijk) met alle voorbereidingen voor een enduro. Niet voor niets staat in het enduroreglement dat de rijder zich tijdig inschrijft (max. 1 week voorafgaand aan de wedstrijd) en zich aan de betalingsverplichting van het inschrijfgeld houdt. Vanaf dit jaar gaan organisatoren strenger op de inschrijving zitten (deadline aanhouden). Ben je te laat met inschrijven dan loop je het grote risico niet aan die enduro deel te kunnen nemen!

Inschrijven club-merk-handelaarteams
Via het aanmeldformulier kunnen er clubteams, merkteams en handelaarteams aangemeld worden bij de KNMV, die dan een eigen competitie vormen gedurende het enduroseizoen 2019. Een team bestaat uit een teammanager (moet lid van de KNMV zijn) en max. vier rijders. Na acceptatie van een team mag deze niet meer van samenstelling veranderen. De teammanager ontvangt vanuit de KNMV een factuur voor het jaarinschrijfgeld per team. De KNMV zorgt voor de afdracht aan elke organisator. Op onze site bij de wedstrijddocumenten enduro vind je de aanmeldformulieren.

Let op: voor Holten is de deadline voor het aanmelden van teams op woensdag 6 maart 2019.

Enduro-enquête
Aan zowel de enduro-organisatoren als de endurolicentiehouders 2018 en 2019 is gevraagd wat ze van diverse zaken in de enduro vinden. De respons op de enquête was groot (waarvoor hartelijk dank!). We zagen veel positieve reacties over het motorsportplezier dat enduro brengt en waardering naar de organisatoren voor het vele werk wat erbij hoort. Anderzijds waren er terecht ook opmerkingen over een (te) intensief najaar, waarom geen enduro op zondag i.p.v. zaterdag en meningen over de inzet van officials. Hier gaan we zeker wat mee doen en beloven verbetering. Echter, zorg er dan ook als sporter voor dat je je goed voorbereid op de wedstrijd. Het enduroreglement is daarvoor. En heb je vragen, dan geeft de KNMV je graag tekst en uitleg.

Expertgroep Enduro / Offroad
In het najaar 2018 is een Expertgroep Enduro/Offroad geformeerd in plaats van de ‘oude commissie Offroad, Enduro en Trial (OET)’. De expertgroep past binnen het Project 2020 bij de KNMV. De expertgroep bestaat uit:

Dinand Tijhuis (Hellendoorn), Andre Adolfs (Markelo), Marcel Bulten (Vorden), Alwin van Doremalen (Eindhoven), Pieter Visser (wedstrijdleider), Jan Klein Brinke (techniek) en Mario Pieterse (KNMV).

Prijzengeld en talentontwikkeling
Het KNMV-bestuur stelt prijzengeld ter beschikking voor de nummers 1-2-3 in de Intersklassen E1-E2-E3. Dit prijzengeld moet gebruikt worden voor deelname aan het nieuwe EK Enduroseizoen.

We zien ook nieuwe jonge endurorijders in het ONK uitkomen. Daar zijn we waanzinnig blij mee, want de jeugd heeft de toekomst! In 2018 is ‘een team around the team’ geformeerd die zich richt op talentbegeleiding enduro. Op 15 december 2018 was er een overleg met rijders die mogelijk hiervoor in aanmerking komen. Daarover later meer. Het begeleidingsteam bestaat uit: Henk Boersma (Ressen), Stephan Braakhekke (Ruurlo), Peter Hageman (Oosterwolde), Sjaak Martens (Winssen) en Mario Pieterse (Arnhem).

Nieuwe gezichten bij de Enduro?
Jazeker, want gelukkig zijn er nog steeds enthousiaste (oud)motorsportliefhebbers die een steentje willen bijdragen in de enduro. Je gaat ze dit jaar tegenkomen, zowel bij de clubs als KNMV. Want samen maken we deze sport! Wil je ook iets betekenen voor de enduro (en/of een andere motorsport)? Er zijn tal van mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Je krijgt er in elk geval mooie motorsport voor terug, gezelligheid, saamhorigheid en dat voor een goedgevuld (enduro)lunchpakket, reiskostenvergoeding (als KNMV official) en waardering (als de sporters dat niet vergeten)! Enthousiast geworden, neem dan contact op met de KNMV: 026-3528515 / sport@knmv.nl

error: Alert: DIT MAG NIET !!