SIXDAYS®

sixdays.nl

Daan Bruijsten tweede in eindstand van het Europees Kampioenschap Enduro!

Afgelopen weekend werd de laatste wedstrijd van het EK seizoen verreden voor Daan Bruijsten in het Slovaakse Gelnica. In deze wedstrijd wist hij zijn tweede plaats in het kampioenschap veilig te stellen door in drie dagen zoveel mogelijk punten te scoren met een mooie derde plaats als afsluiter in de slotcross.

Na de knieblessure was het erg lastig om goed te kunnen trainen aan zijn fysieke gesteldheid en met maar enkele motortrainingen, was de voorbereiding verre van ideaal te noemen. Wel werd vorige week de ONK wedstrijd in Bergeijk op zijn naam gezet waardoor de snelheid er zeker bleek te zijn. Op de maandagnacht werd de reis van meer dan zestien uur naar Slowakije ingang gezet. Om daar op dinsdag aan te komen en alle proeven te verkennen. Hier bleek dat de organisatie daar erg veel werk in had gestoken, drie prachtige proeven lagen daar klaar. Een prachtige extreme test van 1.5km met vele extreme hindernissen zoals lastige lange klimmen vele riviertjes waar doorheen gereden moest worden en volop aangevuld met vele hoge boomstammen en grote stenen. Een crosstest van zo’n 7km met vele klimmen en afdalingen afgewisseld door stukken crossbaan en afhangende grashellingen. En de laatste maar zeker niet de minste een endurotest van zo’n 9km met hele lange afdalingen en vele klimmen, en dit alles was op smalle stijlen paadjes in de bergen waar je te voet amper kon lopen. Na drie dagen volop gewandeld te hebben en alle proeven volledig uit het hoofd te kennen, begon op de vrijdag de eerste dag.

Daan voelde zich voor de start toch wat nerveus, doordat hij zich verre van optimaal had kunnen voorbereiden op deze wedstrijd en hij toch graag de tweede plaats in het kampioenschap wilde behouden! En dat was dan ook direct terug te zien in zijn rijden hij zat er wat minder soepel op en ook de tijden in de eerste proeven waren voor zijn doen wat minder als dat we van hem gewend waren. Maar hij bleef knokken voor wat hij waard was, om toch zoveel mogelijk punten te behalen. Uiteindelijk kwam hij na meer dan zeven uur wedstrijd toch wat ontevreden van de motor af. Maar sloot de dag wel binnen de top tien af op een negende plaats.

Ik had vandaag totaal niet het gevoel wat ik normaal wel heb, ik had geen ritme en zag de lijnen niet of veel te laat waardoor ik veel tijd verloor. Ook verzuurde ik meer als normaal, maar dat kan ook niet anders omdat ik een groot deel van mijn vaste trainingen niet kon doen door mijn blessure. Aldus Daan Bruijsten na de eerste wedstrijddag.

Op de tweede dag ging hij met meer vertrouwen van start en wilde hij er vol tegenaan gaan om meer punten te halen. Dit lukte ook direct zijn tijden waren scherper als de dag ervoor terwijl het parcours vele malen zwaarder en kapot gereden was. Na de eerste ronde deed hij dan ook mee voor een top vijf klassering! In de tweede ronde waren zijn tijden ook super maar het stond wel erg dicht bij elkaar dus er mochten geen foutjes gemaakt worden want de plaatsen 4 t/m 8 stonden maar enkele seconden van elkaar verwijdert na meer dan 40 minuten proeftijd. Helaas voor Daan kwam hij in de ener laatste proef even ten val waarbij hij zijn arm nog flink bezeerde en er veel tijd verloren ging. Door dit kleine foutje kon hij in de laatste proef ook niet meer blijven pushen, hij besloot dan ook om op safe te gaan en zo geen onnodige risico’s te lopen op het lastige terrein.

De laatste dag werd er nog een slotcross verreden, alles werd nog even gecheckt. Om hier nog een mooi resultaat neer te zetten. Dit werd op de motorcross manier gedaan door te starten achter een starthek en 20 minuten plus een ronde wedstrijd. Hij was gebrand om alles eruit te halen wat er nog inzat naar een zwaar maar heftig weekend. Hij pakte een goede start en zat al snel in de top 5, in de eerste ronde stoten hij al door naar de derde plaats. Na twee rondes pushen om voorbij de twee rijders voor hem te gaan kreeg hij verkrampte onderarmen waardoor hij het tempo een klein beetje moest laten zakken. Maar wist de mooie derde plaats vast te houden en kwam dan ook dik tevreden over de finish! Met deze uitslag stelde hij ook zijn tweede plaats in het Europees kampioenschap vast!

Hier kan ik heel tevreden mee zijn! Voorafgaand aan het seizoen had ik gehoopt op een top drie plaats, maar om dat nu waar te maken is voor mij echt loon naar al het harde werken. Dit had ik nooit alleen kunnen doen, zonder alle mensen om mij heen was dit nooit gelukt! Deze wil ik bij deze echt super bedanken en ik hoop dat het in het ONK de aankomende weken ook super gaat verlopen. En daar gaan we nu dan ook weer hard voor werken en de volledige focus op zetten dus tijd om deze mooie prestatie te vieren zit er voorlopig nog niet in. Aldus een breed lachende Daan Bruijsten.

error: Alert: DIT MAG NIET !!