Nijkamp en Klink trotseren de loodzware omstandigheden in Finland

robinjamsa2015

Robin Nijkamp en Nina Klink van het WPM KTM Team hebben zich staande weten te houden in de loodzware derde wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in het Finse Jamsa. Op voorhand dacht men dat het een mooie enduro zou gaan worden want tijdens het verkennen zagen ze twee proeven met redelijk veel zand en hier zouden ze zich zeker goed thuis voelen. Alleen in de proeven lag zand en de rest bestond alleen maar uit kapot gereden klimmetjes, smalle paden met vastliggende stenen, moddergaten en hoogteverschillen. De rijders hadden geen enkel moment rust en het gehele weekend heeft in het teken gestaan van overleven.

De eerste dag was zwaar. Op de route lagen veel stenen en er waren veel klimmetjes bezaaid met stenen. In de proeven ging het goed met Robin, alleen in de endurotest met alle stenen verloor hij tijd. In de andere twee proeven waren zijn tijden goed. In de tweede ronde kreeg Robin een tegenslag te verwerken want in de crossproef kwam hij ten val en liep hierbij schaafwonden en een dikke pols op. Ondanks dit wist hij de dag toch af te sluiten op een zesde plaats.

In de nacht van zaterdag op zondag heeft Robin maar weinig kunnen slapen omdat hij veel last had van de valpartij op zaterdag. Voor de start heeft hij zijn pols ingetapet om zo toch zo goed mogelijk te kunnen rijden. In de eerste proef ging het niet makkelijk en hierdoor maakte hij veel fouten waardoor hij kostbare tijd liet liggen. Gedurende de dag begon het rijden beter te gaan en voelde alles weer goed aan. Er hoefden op de tweede dag maar twee ronden gereden te worden omdat het anders te zwaar zou worden. Bij het ingaan van de laatste proef stond Robin nog op een tiende plaats en hij wist dat hij alles moest geven om nog een aantal plaatsen winst te kunnen boeken. Deze proef lag hem goed en daarom ging hij met vertrouwen de proef in. Hij slaagde erin om er een hele snelle tijd uit te persen en wist maar liefst vier plaatsen op te schuiven. Zo wist hij de dag af te sluiten op een zesde plaats in de E2 klasse.

ninajamsa2015

Ook Nina Klink had het loodzwaar. Op de eerste dag moesten de dames twee ronden rijden en de mannen drie ronden. Bij Nina was het aan het einde van de eerste ronde al duidelijk dat ze het niet binnen de dertig minuten speling ging redden. Nina wilde daarom al eerder stoppen maar verschillende mensen gaven haar het advies om door te rijden omdat je nooit weet of de organisatie nog strafminuten weg gaat strepen. Ze had geen kracht meer over om aan te zetten in de proeven en daarom was het een pure overlevingstocht. Nina ging tot op het tandvlees maar slaagde erin om de finish te halen. Uiteindelijk was er slechts 1 dame die binnen de dertig minuten spelingstijd over de finish kwam en dit betekende dat alleen zij punten kreeg. Van de 160 rijders hebben in totaal 74 rijders de finish gehaald.

Na een lange vergadering van de organisatie werd besloten dat de dames op de tweede dag maar 1 ronde hoefde te rijden. Ook hadden ze een moeilijke klim uit het traject gehaald. Deze klim was echter nog niet half zo moeilijk als de twee andere klimmen die nog wel in het traject zaten. Nina wilde op de tweede dag proberen om de wedstrijd binnen de tijd uit te rijden. Dit is met veel moeite gelukt en ze wist met 27 minuten straftijd op een negende plaats te finishen. Gelukkig was dit net op tijd en heeft ze niet voor niets gereden.

In het weekend van 31 oktober t/m 1 november staat de laatste wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro op het programma in het Duitse Rudersdorf.

error: Alert: DIT MAG NIET !!