Bas Klein Haneveld houdt zich staande in loodzware EK Enduro in Finland

basfinland20153[2]

Bas Klein Haneveld van het Beta Super B Team heeft zich in de loodzware omstandigheden van de derde wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in het Finse Jamsa goed staande weten te houden.

De organisatie had een ronde uitgezet van ongeveer 65 kilometer en deze was bezaaid met zwerfkeien. De eerste proef was een enduroproef met alleen maar zwerfkeien. Dit was een hele moeilijke proef om aan te zetten omdat je eigenlijk hoofdzakelijk aan het triallen was over de zwerfkeien. De tweede proef was een mooie bosproef met zand erin en de derde proef was op een hele mooie crossbaan met veel klapzand.

Voordat de motoren op vrijdag ingeleverd werden in het parc ferme ging Bas eerst nog even naar het testcircuit om de vering af te stellen. Echter de ondergrond van de testtrack was klapzand en aangezien de eerste proef en de complete route alleen maar uit stenen bestonden, was dit dus helemaal fout.

Bas ging op zaterdagochtend om 09:46 uur gemotiveerd van start voor de eerste dag. Echter door de verkeerde afstelling van de vering begon hij gelijk de afstelling te veranderen. De route was zwaar en de tijden stonden krap. In de eerste twee ronden haalde Bas het om geen straftijd op te lopen maar bij het ingaan van de derde ronde was hij helemaal kapot omdat hij niet genoeg tijd had genomen om te eten en te drinken. Ook was zijn camelbag kapot waardoor hij op de route niets kon drinken en op de controles was er helaas geen tijd om dit te doen. Dit brak hem erg op wat tot gevolg had dat hij overal in zijn armen en benen kramp kreeg. Bas moest diep gaan om de finish te kunnen halen. Bij het ingaan van de derde ronde besloot Bas om strafminuten te pakken om zo op een fatsoenlijke manier iets te kunnen eten en drinken. Dit zorgde ervoor dat hij de derde ronde af kon maken en de dag met 23 strafminuten afsloot op een twaalfde plaats in de E2 klasse. Van de 23 gestarte deelnemers wisten slechts twaalf rijders de finish te halen.

Voor de zondag besloot de organisatie om twee kleine punten op de route aan te passen maar dit waren niet de zwaarste punten. Daarnaast werd het schema ingekort naar twee ronden. Bas begon stijf aan de tweede dag maar slaagde er wel in om het tempo op de route zodanig hoog te houden dat hij op elke controle zo’n vijf minuten over had zodat hij goed kon eten en drinken. In de eerste ronde waren zijn tijden redelijk maar nog niet goed genoeg. In de tweede ronde maakte hij door de vermoeidheid in alle drie de proeven een fout en sloot de dag af op een veertiende plaats.

De volgende wedstrijd voor Bas is de zesdaagse van 7 t/m 12 september in Slowakije. Bas zal hier samen met Lucas Dolfing en Robin Nijkamp in een clubteam rijden onder de naam ‘’VAMC de drie musketiers’’.

error: Alert: DIT MAG NIET !!