WPM KTM-rijders trotsen de zware omstandigheden in het EK Enduro in Kroatie

robin_kroatie

Mark Wassink van het WPM KTM Team is in de tweede wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in Buzet, Kroatie dicht bij een top drie plaats gekomen. Mark had al 2,5 jaar geen EK endurowedstrijden meer gereden maar wist op de eerste dag toch netjes vierde te worden in zijn klasse. Ook Robin Nijkamp was goed onderweg op beide dagen en werd de snelste Nederlander met een negende en een twaalfde plaats in de E2 klasse. Nina kende een moeilijke eerste dag maar door goed door te knokken wist ze er toch een negende plaats uit te halen. Op de tweede dag ging het beter en wist ze in twee van de vier proeven de tweede snelste tijd neer te zetten. Helaas verloor ze bij een valpartij veel tijd waardoor ze uiteindelijk als achtste finishte bij de dames.

De eerste dag was zwaar want het was warm en de rijders hadden maar weinig rust op de motor. Er moest veel gegeten en gedronken worden om het de drie ronden durende dag vol te kunnen houden. De organisatie had twee mooie enduroproeven uitgezet, de eerste van 8,5 minuten en de tweede van 9,5 minuten lang. Er zat van alles in. Ook op de route was het mooi maar wel was deze lang en erg intensief. Omdat je continu bezig was, kregen de rijders geen rust. De route bestond uit veel stenen paadjes in de bergen en rivierbeddingen. Robin zette op de eerste dag constante tijden op de klokken en de verschillen met de rijders waren klein. Na een zware dag kwam hij uit op een negende plaats in de E2 klasse.

Met Mark ging het rijden erg goed op zaterdag, al merkte hij wel dat hij er in de eerste proef nog een beetje in moest komen. Hij startte achteraan in zijn klasse en dit was niet altijd even makkelijk. Omdat er best veel stof hing op de smalle paadjes was het moeilijk om de langzamere rijders in te halen. Dit had tot gevolg dat hij zich af en toe nog wel eens vergiste. Toch wist hij er een vierde plaats uit te halen in de E3 klasse en zat slechts zes seconden achter de derde man.

Nina had het op de eerste dag moeilijk in de proeven. Dit was ook terug te zien aan de tijden. Ook kon ze het door oponthoud een keer niet redden om op tijd bij de eerste tijdcontrole te komen en liep daarbij drie strafminuten op. Uiteindelijk sloot ze de dag af op een negende plaats en wilde het op de tweede dag graag beter doen.

Op de tweede dag moesten de rijders een half uur eerder starten en was het traject met een halve ronde ingekort. Met Robin ging het in de beginfase iets stijver dan op zaterdag en dit zorgde ervoor dat het rijden wat moeilijker ging. Vanaf de tweede ronde begon het beter te gaan maar helaas kwam hij in de tweede proef wel even ten val waardoor hij zo’n tien seconden verloor. In de rest van de dag liep het lekker en wist hij de dag af te sluiten op een twaalfde plaats. Dit was een nette prestatie en tevens was Robin op beide dagen de beste Nederlander. Op de tweede dag miste Mark net iets de scherpte en kon merken dat hij op zaterdag al goed zijn best had gedaan. Dit had tot gevolg dat hij tot twee keer toe ten val kwam. Dit kostte hem helaas veel tijd waardoor hij niet verder kwam dan een zevende plaats in de E3 klasse. Mark heeft lekker gereden maar de uitslag had beter gekund.

Met Nina ging het op de tweede dag een heel stuk beter en wist in twee van de vier proeven de tweede tijd op de klokken te zetten. Helaas kwam ze ook een keer ten val waarbij ze zo’n veertig seconden verloor. Dit kostte haar veel plaatsen omdat de tijden allemaal dicht bij elkaar lagen. Toch wist ze er een achtste plaats uit te halen bij de dames. Het zit er allemaal wel in bij Nina alleen de ervaring ontbreekt nog. Ze heeft het in de eerste ronden moeilijk om aan te kunnen voelen hoe hard ze in een proef kan gaan door de stenen en het gladde, afhangende en technische werk. Hierdoor gaat het op de tweede dag vaak beter omdat ze dan verschillende stukken kent van de dag ervoor. Ze heeft de finish gehaald en dit was haar doelstelling voor aanvang van het weekend.

Op 8 en 9 augustus gaat het Europees Kampioenschap Enduro verder in Finland.

error: Alert: DIT MAG NIET !!