SIXDAYS®

sixdays.nl

KTM PAKT DE 14e OPEENVOLGENDE ZEGE EN COMA PAKT ZIJN 5e WINST!

KTM is ontzettend trotst dat Red Bull KTM Factory Racing rijder Marc Coma, geboren in Avià Spanje, zaterdag zijn vijfde Dakar Rally titel heeft gewonnen en KTM’s 14e opeenvolgende zege van de meest beruchte race in de wereld heeft binnengehaald.

Terwijl Paolo Goncalves de tweede plaats veroverde, leverde KTM rijder en Dakar rookie Toby Price een weerzinwekkende prestatie met een derde plaats tijdens zijn eerste poging in de ongelofelijk uitdagende Dakar race. Deze vond plaats over 14 dagen met een route van ongeveer 9.000 km, door Argentinië, Bolivia en Chili. Coma had bij de start van de finale etappe 13 nog 17 minuten voorsprong. Wegens de vele regelval werd de race i.v.m. veiligheid gestopt bij CP2, waar Coma tot winnaar werd uitgeroepen.

Coma: “Ik ben blij en trots. Het was een afmattende rally. We moesten een probleem van de tweede dag overwinnen, dat heeft ons wat afgeremd in de resultaten. Daarna moesten we onze strategie een klein beetje aanpassen en pushen om de verloren tijd terug te winnen. We wisten dat de marathons de sleutelfases van de rally zouden worden. Ik ben blij met het team en de mensen die we om ons heen hebben. Deze vijfde overwinning zegt veel over ons allemaal. Het niveau was zeer hoog en dat maakt deze winst erg waardevol”

Marc Coma heeft de Dakar aangevallen met zijn gebruikelijke passie en attentie tot detail, het enige resultaat dat telde was het resultaat op de finaledag. Hij pakte de zege in etappe 5 en behaalde de top drie in zes andere etappes. Hij reed ook met zorg en voorzichtigheid in de twee marathon etappes. Zorgend voor een beschadigde band in de eerste marathon en bracht zijn KTM 450 RALLY veilig over de zoutvlaktes van Bolivia in natte condities. Deze natte condities resulteerde in het uitstappen van vele rijders nadat het zout hun motoren en elektronica verstopte.

Stefan Pierer (KTM CEO): “Dat Marc Coma zijn vijfde en de 14e opeenvolgende Dakar winst voor KTM heeft binnengehaald is een persoonlijk succes voor Marc, elk teamlid en onmisbaar voor het gehele bedrijf. De zeer sterke KTM-gesteunde rijders hebben een groot aandeel in dit uitstekende overall resultaat, bovenal Toby Price. Zijn derde plaats zorgde voor sensatie. De 2015 editie van de Dakar Rally heeft weer aangetoond hoe uniek en onvoorspelbaar de race is. Zelfs etappe winnaars, zoals Sam Sunderland en Matthias Walkner hebben de finish niet gehaald. De condities waren extreem vermoeiend voor alle betrokkenen. Iedereen die de finish in Buenos Aires heeft gehaald is een winnaar.”

Price: “Ongelofelijk, een podiumplek bij mijn eerste Dakar. Ik ben verbaasd en had zeker niet verwacht dit jaar al op het podium te eindigen. Mijn doel was top 20 en ik had de hoop om de top 10 te halen, maar het podium dat is echt geweldig. Op de helft van de Rally stonden we in de top 10, maar het doel van Alex (Doringer) en mij was om elke dag weer terug te komen met behoud van de motor en mijzelf, telkens weer opladen om met een goed resultaat naar huis te gaan. Het was geweldig om te zien dat Marc zijn vijfde Dakar overwinning pakte en de 14e winst voor KTM, te gek! Ik wist niet wat ik moest verwachten, ik heb deelgenomen aan Six Days Enduro’s, maar dat is niet te vergelijken. Het is psychisch en mentaal slopend, gedurende de lange afstand. Het werk achter de schermen in krankzinnig. De jongens werken zowat non-stop en op bijna geen slaap. Het is een teamprestatie en het resultaat is zeker voor team en rijder. We kunnen iedereen niet genoeg bedanken, er waren zo veel mensen die zo hard hebben gewerkt.”

De Dakar 2015 was zeker een uitputtingsslag. Van de 168 gestarte motoren zijn slechts 78 van start gegaan in de finale etappe naar Buenos Aires.

Einduitslag Dakar 2015 na 13 etappes
1. Marc Coma (ESP), KTM, 46:03.49 h
2. Paolo Goncalves (POR), Honda, +16.53 min 3. Toby Price (AUS), KTM, +23.14
4. Pablo Qunitanilla (CHI), KTM, +38.38
5. Stefan Svitko (SVK), KTM, +44.17
Other KTM
6. Ruben Faria (POR), KTM, +1:57.50
7. David Casteu (FRA), KTM, +2:00.14
8. Ivan Jakes (SVK), KTM, +2:18.18
11. Hans Vogels (NDL), KTM, +3:31.50
14. Paolo Ceci (ITA), KTM, +4:58.14
18. Jakub Przygonski (POL), KTM, +6:21.12

KTM’s Etappe winnaars Dakar 2015
Sam Sunderland – Etappe 1
Matthias Walkner – Etappe 3
Marc Coma – Etappe 5
Pablo Qunitanilla – Etappe 8
Ivan Jakes – Etappe 11
Toby Price – Etappe 12
Ivan Jakes – Etappe 13

error: Alert: DIT MAG NIET !!