SIXDAYS®

sixdays.nl

Hans Vogels beste Nederlander op elfde plaats

RM_17_01_0351

Zijn 22ste plaats van vorig jaar verbeteren: dat was het doel van Hans Vogels in de Dakar 2015. In pas zijn tweede Dakar liet Vogels zien dat hij het spel snapt én dat hij kan rijden. Met vier noteringen bij de eerste tien stond Vogels als elfde in Buenos Aires op het podium. “Elfde. Ik heb er bijna geen woorden voor, maar het voelt fantastisch.”

Vogels had vanaf het eerste moment de smaak te pakken en groeide in de wedstrijd. Hij reed hard waar het kon en schakelde even terug waar dat nodig was. Grote fouten maakte hij nergens. In de zwaarste etappes – met de meeste uitvallers – schitterde hij. Juist daar waar anderen faalden, in de problemen kwamen of uitvielen, pakte hij zijn moment. Vanaf ongeveer halverwege ging het heel hard. In de achtste etappe, de terugweg van de marathonetappe naar Bolivia, sloeg Vogels zijn belangrijkste slag, enerzijds door pure rijkwaliteiten, anderzijds door goed om te gaan met de omstandigheden. In de daguitslag hield hij onder anderen (inmiddels) vijfvoudig Dakar-winnaar Marc Coma achter zich.

Die dag was een doorbraakmoment. Sinds zijn eerste top 10-resultaat kwam Vogels niet meer lager uit dan de vijftiende plaats, zelfs niet op dagen waarin hij in ‘safe modus’ reed. “Ik zit in een flow,” zei hij. “Ik weet niet wat er anders is; ik dóe niets anders. Maar alles lijkt vanzelf te gaan. Ik ben niet aan het pushen of zo. Ik ben fit, mijn KTM loopt als een zonnetje, ik kan gewoon mijn ding doen en hard rijden.”

Tot en met de laatste etappe hield hij dat vol. De slotdag van de Dakar 2015 leverde hem zelfs nog een zesde plaats op: zijn beste resultaat. Een tijd lang leek het er op dat Vogels de etappe zou gaan winnen, maar een paar toprijders die achter hem waren gestart, konden profiteren van zijn sporen in de modder. “Toen ik vertrok, was het nog droog, maar ik zag een enorme donderbui hangen. De lucht was zwart. Toen het losbarstte, kon ik mijn geluk niet op. Het was nát, niet normaal! Ik was helemaal in mijn hum: modder, slecht, glad. Ik heb genoten. Om me heen was het een grote puinhoop: rijders die volledig de weg kwijt waren en tegen de richting in reden, afgebroken sturen, motoren kapot. En ik vloog er werkelijk doorheen.”

De kers op de taart was dat Vogels op de valreep Helder Rodrigues weer wist terug te pakken en zodoende op de elfde plaats in het algemeen klassement eindigde. Op het podium in Buenos Aires drong het maar langzaam door. “Ik kwam voor top 20 en eindig tegen de top 10 aan. Niet te geloven. Wat een zware Dakar was het, maar wat ging het super. Ik begrijp dat de verwachtingen voor volgend jaar nu skyhigh geworden zijn, maar daar ga ik nu nog niet over nadenken. Eerst maar eens een goed feestje vieren.”

Resultaten Hans Vogels Dakar Rally 2015
Etappe 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Resultaat 33 23 22 19 25 19 16 8 15 10 8 12 6
Klassement 33 23 21 22 22 20 19 12 11 11 11 12 11

error: Alert: DIT MAG NIET !!
Enduro

GRATIS
BEKIJK