Nieuwsbrief Hans Vogels in ‘safe modus’ door etappe 12

1421369704_Dakar_SDTeam_20150115_085036_MVDA_7127

De voorlaatste etappe van de Dakar 2015 heeft Hans Vogels toch nog een paar ‘oeps-momentjes’ opgeleverd. Of het de spanning was of de zenuwen; Vogels zat niet zo lekker in zijn ritme als de voorgaande dagen. “Ik ben twee keer de struiken ingeschoten. Dat was niet helemaal de bedoeling.” Vogels verloor door de uitschieters zijn elfde plaats in het klassement, maar was daar niet heel rouwig om.

Aan de finish van de 300 kilometer lange special stage gaf Vogels ruiterlijk toe dat de mooie prestaties van de afgelopen dagen toch wel hun invloed hadden. Met de eindstreep in zicht stond er wat op het spel. Hij had wat te verliezen en voelde daarvan de druk. In de snelle en bij vlagen best gevaarlijke proef was hij niet op zijn gemak. “Je moest super scherp en strak rijden, maar ik kreeg de bochten niet lekker afgedraaid. Ik kwam niet in mijn ritme en kon niet zo mooi rijden als de afgelopen dagen. Het was heel smal, met veel bosjes langs de kanten. Twee keer heb ik een bochtje gemist en ben ik de struiken ingeschoten. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar het is goed afgelopen.”

Na die twee uitschieters leek het Vogels verstandiger om op ‘safe modus’ over te schakelen, in plaats van geforceerd te proberen zo hard mogelijk te rijden. “Ik vermoedde onderweg al dat ik mijn elfde plaats kwijt zou zijn aan Helder Rodrigues en wilde niet ook de twaalfde plaats riskeren. De marge is groot genoeg om die gewoon vast te houden, dus het was het niet waard om risico’s te nemen. Met de twaalfde plaats kan ik rustig naar Buenos Aires cruisen.”

In het eerste deel van de proef liet Vogels zich nog even verleiden door Frans Verhoeven, die kort achter Vogels was gestart. “Frans kwam hard voorbij. Ik ben een sportman, dus ik ben er achteraan gegaan. Het was een leuk onderling wedstrijdje en ik heb Frans teruggepakt. Later kwam hij wel weer voorbij. Hij was vandaag gewoon sneller. Frans heeft een goede proef gereden. Ik gun het hem van harte.”

Aan de finish mochten de motorrijders de machine in de assistentietruck van hun teams laden voor de bijna 500 kilometer lange liaison naar Rosario. Vogels maakte dankbaar gebruik van die mogelijkheid. “De bandjes zijn aardig opgestookt vandaag, dus het komt goed uit. Relaxt achterin de truck naar het bivak, da’s best een keer fijn.”

Foto: Shakedown Press Team

error: Alert: DIT MAG NIET !!