SIXDAYS®

sixdays.nl

Nieuwsbrief Hans Vogels geen goed gevoel, maar de uitslag valt mee

RM_13_01_0001

Hans Vogels mocht in de negende etappe van de Dakar 2015 als achtste van start, dankzij zijn goede resultaat van gisteren. Hij ondervond al snel dat zo ver vooraan starten nog niet zo eenvoudig is: “Er staan nog amper sporen, dus je hebt weinig referentie en geen extra bevestiging van het roadbook.” Een paar navigatiefoutjes en de ruige, kapotgereden piste maakten het Vogels niet gemakkelijk. Het resultaat (22ste in de proef en 12de algemeen) viel hem alleszins mee.

Vogels had geen fijne dag in de 450 kilometer lange proef van Iquique naar Calama. Hij had zich voorgenomen zo veel mogelijk gebruik te maken van zijn startpositie. Met Dakartoppers als Marc Coma en Ruben Faria in zijn nek, besloot hij risico’s te nemen. “Ik ben zo hard mogelijk van start gegaan. Pakt zoiets goed uit, dan pak ik winst. Mislukt het, dan kan ik altijd nog aanpikken bij die mannen.”

Al na 23 kilometer maakte Vogels de verkeerde keuze op een lastig navigatiepunt. “Er liepen twee bochten naar links. De ene ging omhoog, de andere omlaag een canyon in. Er gingen sporen beide kanten op. Ik ben even gestopt om te kijken, maar ik twijfelde. Ik heb het pad gevolgd waar twee sporen liepen, maar het werd zo mistig dat ik niks meer zag. Ik ben gestopt om te luisteren of ik anderen hoorde en toen kwam De Soultrait, die als zesde was gestart, terug gereden. Dat was dus de verkeerde…. We zijn samen terug gereden. We zaten zo’n 3 kilometer van de juiste route, bleek later.”

Op de terugweg kwamen de twee Frans Verhoeven tegen, die een eind achter hen was gestart en die ook stond te twijfelen. “Frans pikte bij ons aan. We zijn met een groepje door de duinen gegaan. Dat was wel mooi. Het laatste stuk was smerig. Zware, kapot gereden paden, heel ruig met stenen en greppels. Zo moeilijk rijden. We konden twee waypoints niet vinden. Dan rijdt iedereen door elkaar: links, rechts, een kilometertje heen, een kilometertje terug, twijfelen, nog eens kijken. Dat haalt je uit je ritme en daardoor was het geen prettige dag.”

Aan de KTM lag het in ieder geval niet. De motor had flink te lijden gehad in de tweedaagse marathonetappe, met al het zout dat onderdelen wegvrat, maar stond er bij het aanbreken van de dag weer als nieuw bij. “Natuurlijk is het ontzettend balen dat mijn maatje Sjaak Martens eruit ligt,” sprak Vogels. “Echt super vervelend. Maar daardoor had ik twee monteurs tot mijn beschikking, die samen de hele nacht hebben doorgewerkt om mijn motor echt tiptop weer gereed te maken. Complimenten aan de mannen dus.”

error: Alert: DIT MAG NIET !!