Nieuwsbrief Hans Vogels achtste plaats op bijltjesdag

RM_12_01_0471

De achtste etappe van de Dakar 2015 ontwikkelde zich tot bijltjesdag. Het zout van de Salar de Uyuni in Bolivia in combinatie met regen en kou was veel motoren en rijders te veel. Grote namen moesten het veld verlaten. Zijn ervaring met modder en viezigheid en een flinke portie vechtlust brachten Hans Vogels in dat slagveld naar een achtste plaats. In het klassement maakt Vogels een sprong naar de twaalfde plaats.

Gisteravond nog was Vogels dolgelukkig, maar vanochtend was het al snel na de start van de proef gedaan met de blijdschap en begon het afzien. In groepen van dertig begonnen de motorrijders aan hun tocht over de zoutvlakte van Uyuni: de eerste 130 kilometer van de proef die was ingekort tot 416 kilometer. Die zoutvlakte was niet moeilijk, de omstandigheden wel. De motorrijders vertrokken bij een tempratuur van slechts 2 graden Celsius. In het opspattende water op het meer werden alles en iedereen zeiknat.

“Ik had geen regenpak bij me, niks,” vertelde Vogels aan de finish in Iquique. “Het was koud! Maar wat erger was: mijn motor! Dat zout koekt alles dicht. Ik dacht: O, help, alles gaat kapot.” Bij tientallen rijders was dat ook inderdaad het geval. Bij de tankstop na het zoutmeer stond de een na de ander met een machine die heet werd door de zoutlaag of zelfs helemaal niets meer deed. “En niet de minsten,” zag Vogels. “Ook fabrieksmachines. Ik heb een flesje water gepakt en er gaatjes in geprikt, zodat ik een spray had waarmee ik het zout zo goed en zo kwaad als kon heb weggespoeld. Mijn motor startte in één keer. Ik denk: Nu zet ik ‘m never nooit meer af. Ik ben weggereden bij de tankstop terwijl de rest nog stond te klooien.”

In de modder in de bergen sloeg Vogels de eerste slag. Modder is zijn terrein. “Ik heb in enduro’s in Nederland zo vaak in de modder gereden: dat kan ik wel. Ik heb de een na de ander opgehaald.” De beloning was dat Vogels als tiende kon beginnen aan het geneutraliseerde deel van de etappe, een verbinding van 368 kilometer waarin de grensovergang terug naar Chili was opgenomen. Die eerste slag hield in dat Vogels als tiende van start kon in het slotstuk van 38 kilometer duinen, met achter zich mannen als viervoudig Dakarwinnaar Marc Coma en Ruben Faria, de nummer 2 van 2013.
“Dat was nog even spannend, die 38 kilometer. Ik wist dat Coma en Faria achter me zaten en ik ben er vol in gegaan. Alles of niks, nu moet het gebeuren. Het werd alles, want ik heb ze achter me gehouden en finishte als achtste. Een geweldig gevoel.”

In het bivak van Iquique bleek wel dat ook Vogels een jasje had uitgedaan in de etappe. “Ik ben keikapot. De motor heeft veel te lijden gehad. De monteurs moeten alles uit elkaar halen en alles reviseren en vernieuwen wat er te reviseren en vernieuwen valt, want ik wil dit resultaat nu niet meer uit handen geven. Twaalfde. Wie had dat gedacht?”

error: Alert: DIT MAG NIET !!