WPM KTM Team derde in de eindstand om het EK Enduro

Het WPM KTM Team heeft het afgelopen weekend tijdens de laatste wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in Uhlirske Janovice, Tsjechie een tweede en een derde plaats weten te behalen. In deze loodzware enduro, die veelal uit modder en gladde omstandigheden bestond, waren deze resultaten voldoende om de derde plaats in de eindstand van het Europees Kampioenschap veilig te stellen.

Op woensdagmiddag kwam het team in Tsjechie aan en is toen gelijk de proeven gaan verkennen. Crossproef 1 was op een grasland met veel afhangende stukken erin. Ook zaten hier tricky slootjes in waar je je muurvast kon rijden en veel tijd kon verliezen. De tweede proef was de enduro test, deze was uitgezet in het bos en in lijn. Dit betekent dat de start en de finish van de proef uit elkaar lagen. Hierin zaten een aantal verraderlijke stukken met boomwortels, veel stenen en een paar redelijke klimmen en afdalingen. De derde proef was een combi van de eerste twee, ook weer in lijn.

Bas Klein Haneveld en Ismo ten Velde gingen van start in de E1 klasse. Bas stapte op zaterdag om 09:26 uur op zijn motor voor een dag van meer dan zes uur. De route was erg pittig omdat het op vrijdagavond veel had geregend waardoor de stenen in de klimmen erg glad werden. Daarnaast kwamen er diepe sporen in de klimmen en afdalingen. Bas slaagde er op zaterdag niet in om lekker in zijn ritme te komen. Op de route ging het allemaal prima maar in de proeven wist hij niet de tijden neer te zetten waarop hij op voorhand had gehoopt. Op zaterdagavond werden er een aantal wijzigingen in de proeven bekend gemaakt voor de zondag. Deze hebben de teamleden op zaterdagavond nog bekeken zodat ze niet voor verrassingen zouden komen te staan. Op zondag ging het een heel stuk beter in de proeven. Wel maakte hij een aantal kleine schoonheidsfoutjes maar dit weerhield hem er niet van om ook de tweede dag op een zesde plaats af te sluiten. In de eindstand van het Europees Kampioenschap is Bas op een vijfde plaats geëindigd.

Ismo ten Velde reed in Tsjechie zijn eerste EK Enduro van dit seizoen. Voor hem was het resultaat niet het belangrijkste maar het binnenhalen van de derde plaats in het teamklassement. Door het vele modder was het geen makkelijke enduro maar Ismo slaagde erin om beide dagen zonder strafminuten door te komen en heeft geen schade gereden. Helaas maakte hij in de proeven net iets teveel foutjes waardoor hij niet verder kwam dan een zevende en een achtste plaats in de E1 klasse.

Met Robin Nijkamp ging het rijden op de eerste dag gelijk lekker vanaf de eerste proef. Wel was het door de gladheid goed opletten geblazen. In de endurotest reed hij in iedere ronde een goede tijd en hier maakte hij veel tijd goed op de andere rijders. Helaas liet hij in de tweede ronde even iets tijd liggen toen hij in een bocht een keer ten val kwam in een bocht met stenen. Ook in de derde proef (crosstest) ging het goed maar in de tweede ronde heeft hij hier wat tijd laten liggen. Bij het uitkomen van een bocht moesten de rijders door een sloot de berg op. Er stonden opdat moment twee rijders vast waardoor Robin moest gokken welk spoor hij moest nemen. Hij sprong er tussendoor maar kwam toen nog net met zijn achterwiel vast te zitten! Robin sloot de eerste dag dicht achter de derde man op een vierde plaats af. Op de tweede dag legde Robin beslag op een zesde plaats en sloot hiermee het EK seizoen op positieve wijze af.

Nina Klink reed in Tsjechie haar allereerste EK Enduro uit haar carriere in de dames klasse. Het was een mooie ervaring maar tegelijkertijd ook erg afzien. Op de eerste dag kwam Nina niet verder dan de eerste ronde. Na erg te hebben gemarteld op de gladde stenen en verschillende keren vast te hebben gestaan, heeft ze zichzelf helemaal leeg gereden. Omdat ze hierdoor buiten het half uur kwam te rijden en dus sowieso niet in de uitslag voor zou komen, heeft ze besloten om de wedstrijd te verlaten en haar krachten te sparen voor de zondag. Op zondag ging het rijden een stuk beter.

In de crossproef wist ze een vijfde tijd neer te zetten en in de moeilijke endurotest kwam ze uit op een mooie tweede plaats. Nina was goed op weg totdat ze zichzelf vast reed in een moddergat met rotsen en boomwortels. Ze stond in een diepe sleuf en kon haar motor er op geen enkele manier uit krijgen omdat het wiel niets anders deed dan spinnen. Omdat er geen mens te bekennen was en er dus ook geen helpers waren, heeft ze noodgedwongen drie kwartier gewacht voordat een narijder haar eruit kwam halen. Dit betekende voor Nina het einde van de wedstrijd. Wel heeft ze in dit zware weekend enorm veel ervaring opgedaan. Daarnaast heeft ze zich als doel gesteld om de eerstvolgende wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro (volgende jaar) uit te rijden.

Het WPM KTM Team is in de eindstand om het Europees Kampioenschap op een derde plaats geeindigd.

error: Alert: DIT MAG NIET !!